Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia găzduiește, timp de trei săptămâni, studenții de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității din Craiova, care se află în perioada de practică.
Astfel, începând din data de 27 februarie, până pe 17 martie, studenții din anul doi de la specializarea Economie și Afaceri Internaționale (licență cu predarea în limba română și licență cu predarea în limba engleză) participă la întâlniri cu experții din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia.
„Avem un parteneriat de lungă durată cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, iar studenții vin anual să își desfășoare practica în instituția noastră. Ne bucurăm să îi găzduim și să îi inițiem în acest domeniu, să contribuim la formarea lor. Sunt foarte receptivi și interesați să afle cât mai multe despre dezvoltarea regională și despre activitatea ADR Sud-Vest Oltenia. Încercăm să le împărtășim din experiența noastră și să le creionăm un tablou cât mai clar despre ceea ce înseamnă dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor nerambursabile și despre importanța accesării acestor fonduri pentru viața locuitorilor, pentru îmbunătățirea nivelului de trai, pentru creșterea competitivității economiei regionale”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
Studenții au, astfel, ocazia să vadă cum se desfășoară activitatea generală a ADR Sud-Vest Oltenia și a fiecărui departament în parte. Sunt organizate sesiuni de prezentări și discuții privind atât Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 (prezentare generală, priorități, calendarul orientativ al lansărilor de apeluri de proiecte, noțiuni generale privind indicatorii de program, evaluarea de program, metodologie, exemple de ghiduri ale solicitantului elaborate și lansate), cât și Programul Operațional Regional 2014-2020 implementat în regiunea Sud-Vest Oltenia (prezentare generală privind stadiul implementării, situația proiectelor depuse și a celor contractate, inclusiv gradul de acoperire a alocării regionale).
De asemenea, studenții află detalii despre planul de comunicare și activitatea de helpdesk, activitatea de evaluare, selecție și contractare, legislație, audit intern, achiziții publice, activități de marketing regional, resurse umane, dar și activități administrative. Practica include și o vizită la locul de implementare a unui proiect derulat prin POR 2014-2020.
Maria Silvia Micu este studentă în anul doi la specializarea Economie și Afaceri Internaționale (licență cu predarea în limba engleză) și își dorește ca, în viitor, să își dezvolte propria afacere cu ajutorul fondurilor europene.
„Am ales acest profil din dorința de a dezvolta în viitor o afacere legată de sectorul artistic. Îmi doresc să deschid un studio în care să comercializez produsele realizate – portrete, canvas-uri, cărți de colorat, diverse materiale. Mai întâi, însă, vreau să studiez domeniul acesta al fondurilor europene, apoi să mă angajez pe această nișă, să învăț mai multe despre cum pot să atrag fonduri europene pentru afacerea pe care vreau să o dezvolt. Și, în final, să îmi îndeplinesc visul. Fondurile europene sunt foarte importante, fără ele nu am putea evolua, nu am putea vedea dezvoltare în jurul nostru. Consider că cea mai mare nevoie de investiții o are educația, pentru că educația este necesară pentru dezvoltare și, din păcate, de multe ori, i se acordă atenție doar la nivel declarativ. Iar acest lucru este greșit, pentru că de la educație, de la formare pornește totul”, ne-a mărturisit Maria Silvia Micu.
Și pentru Cristiana Alexandra Fociuc, studentă în anul doi la specializarea Economie și Afaceri Internaționale (licență cu predarea în limba română), practica desfășurată la ADR Sud-Vest Oltenia este interesantă și îi oferă ocazia să-și dezvolte cunoștințele acumulate în facultate.
„Am ales acest profil pentru că m-am gândit la viitor, consider că am mai multe șanse și pot să activez în mai multe domenii. M-am gândit la antreprenoriat, pentru că am abilități de leadership, sunt ambițioasă și creativă, dar mi-ar plăcea și să lucrez în acest domeniu al fondurilor europene, într-o instituție europeană sau care gestionează fonduri europene, dacă o să am această oportunitate. Tocmai de aceea, practica desfășurată la ADR Sud-Vest Oltenia mi se pare interesantă, am învățat multe lucruri pe care nu le știam și care mă ajută să mă dezvolt. Cred că fondurile europene sunt foarte importante, permit dezvoltarea, sunt baza celor mai multor proiecte. Fără aceste fonduri, multe zone nu s-ar putea dezvolta niciodată”, consideră Cristiana Alexandra Fociuc.
Colaborarea dintre ADR Sud-Vest Oltenia și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova datează încă din anul 2011. Stagiile de practică le oferă studenților șansa să câștige experiență, să învețe lucruri noi și interesante și să-și dezvolte competențele profesionale, astfel încât, după absolvire, să aibă mai multe șanse de angajare.