ADR Sud-Vest Oltenia, în calitate de responsabil pentru elaborarea și monitorizarea Strategiei de specializare inteligentă la nivelul regiunii, a organizat în data de 21 Noiembrie 2024, Reuniunea Consorțiului Regional pentru Inovare Sud-Vest Oltenia 2021-2027.
Specializarea Inteligentă este un concept promovat activ de Uniunea Europeană pentru a exprima cadrul și mecanismele de specializare a proceselor de inovare la nivelul regiunilor de dezvoltare. În exercițiul financiar 2021-2027, acest concept este susținut prin obiectivele strategice investiționale ale Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, în special prin Obiectivul de politică 1 – O Europă mai competitivă și mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente și a conectivității TIC regionale, în cadrul căruia ADR SV Oltenia a lansat apelul de idei de proiecte pentru consolidarea portofoliului de proiecte în domeniul specializării inteligente identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Sud-Vest Oltenia 2021-2027 (RIS3 SVO), în perioada 10 iunie – 30 septembrie 2024.
Obiectivul principal al Reuniunii CRI l-a constituit identificarea de proiecte care să concentreze investițiile în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării si să promoveze transferul tehnologic ca premisă a transformării economice, materializat în analiza Listei de idei de proiecte depuse de promotorii de proiecte în cadrul Apelului pentru idei de proiecte ideilor de proiecte pentru acțiunea 1.1. „Infrastructuri de cercetare, inovare și transfer tehnologic în colaborare cu IMM-urile” cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, Prioritatea 1 – Competitivitate prin inovare și întreprinderi dinamice.
Lista ideilor de proiecte discutată de Consorțiul Regional de Inovare Sud-Vest Oltenia include peste 50 de repere de propuneri de proiecte însumând o valoare estimată de peste 65 milioane Euro, acoperind domenii cu potențial de dezvoltare, ancorate în specificul local și menite să detalieze specificitățile regionale precum sănătate și wellness, agro-alimentar, industrii creative, ingineria materialelor, ITC & digitalizare, inginerie industrială, sisteme de transport, economie verde, economie circulară. În analiza ideilor de proiecte s-a ținut cont de criterii precum relevanța, impactul sau potențialul de comercializare.
La evenimentul regional au participat stakeholderii din sistemul Quadruplu Helix la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, ecosistemul regional de inovare format din mediul academic, structuri de cercetare, centre de transfer tehnologic, mediul de afaceri, autorități publice, societatea civilă, la care se adaugă resursele umane, materiale financiare și capitalul social din regiune.
ADR Sud-Vest Oltenia nu este doar promotor al politicilor și inițiativelor europene ci participă activ la implementarea acestora. În acest sens au fost prezentate perspectivele proiectului „DeepTechValleys”, proiect de pionierat implementat la nivelul a 10 parteneri europeni printre care și ADR Sud-Vest Oltenia, ce urmărește să îmbunătățească politicile regionale pentru a promova inovarea profundă în tehnologie. Inovația tehnologică profundă este un domeniu recunoscut pentru posibilitatea de a spori creșterea economică, de a crea locuri de muncă și de a aborda provocările globale prin crearea unui ecosistem profund de tehnologie și inovare.