Programul Sănătate (PS) a fost aprobat de Comisia Europeană în noiembrie 2022, cu un buget total de 5,88 miliarde de euro.

Este un program multifond ce cuprinde finanțare FSE+ și FEDR și este primul de acest fel aprobat de către serviciile Comisiei Europene.

Acesta vine în continuarea eforturilor bugetului de stat și ale bugetelor locale în sprijinirea implementării Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 prin finanțarea de investiții atât în asistența prespitalicească și spitalicească, cât și în reziliența sistemului de sănătate.  

Investițiile și acțiunile sale se adresează tuturor nivelurilor sistemului de îngrijiri de sănătate pentru a răspunde, în timp adecvat și în condiții de calitate, nevoilor actuale de îmbunătățire a accesului la servicii de diagnostic și tratament, dar și nevoilor de servicii de prevenție primară și secundară.

Programul Sănătate are șapte priorități care contribuie la realizarea a două din cele cinci obiective de politică pentru perioada de programare 2021-2027, respectiv:

 

Prioritățile programului:

 

În acest context, principalele măsuri finanțate vizează: controlul cancerului, domeniul transplantului și al oncologiei, controlul bolilor transmisibile (inclusiv infecții asociate asistenței medicale), pacientul critic, reziliența sectorului de sănătate etc. Programul va sprijini, de asemenea, intervenții care vizează dezvoltarea de soluții de cercetare și inovare în domeniul medical și dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor digitale pentru facilitarea accesului la servicii medicale.

Beneficiarii eligibili ai Programului Sănătate:

 

Direcția Generală Program Sănătate este structura desemnată din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu rol de Autoritate de Management pentru Programul Sănătate.