Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat calendarul apelurilor de proiecte care ar urma să fie lansate în 2023, pentru programele cu finanțare în cadrul Politicii de Coeziune și Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 de miliarde de euro. Calendarul apelurilor și alte informații, aici:
Dintre acestea, 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro, vor fi lansate în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027. Sunt apeluri care vizează atât autoritățile publice locale, pentru infrastructura de transport, educație și sănătate, cât și mediul de afaceri. Printre obiectivele urmărite la nivel național în urma lansării acestor apeluri, se numără 632 km de drumuri noi sau reabilitate, 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua de apă și canalizare, 7 spitale județene noi sau reabilitate și săli noi de clasă pentru 128.000 de elevi.
Tot în 2023, în cadrul PNRR, vor fi 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro, pentru investiții în infrastructură, digitalizarea spitalelor și eficiența energetică a clădirilor, precum și pentru investiții în domeniul social, ce vizează sprijinirea persoanelor cu dizabilități, integrarea pe piața muncii a persoanelor din medii defavorizate și realizarea de centre pentru vârstnici.
„Fie că vorbim despre proiecte de infrastructură atât de necesare României pentru dezvoltare pe termen lung, fie că vorbim de marile servicii publice de educație și sănătate, fie că aducem în discuție mediul de afaceri sau investițiile în resursele umane, toate acestea sunt dovezi clare că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă. Suntem într-un moment în care avem oportunități istorice și avem ocazia unui nou început. Iar pentru a valorifica aceste oportunități la maximum, trebuie să avem grijă ca greșelile trecutului să nu se repete. Asta înseamnă transparență și asigurarea predictibilității, printr-un calendar de lansări la nivel de program pentru beneficiari, astfel încât să se prevină eventuale suprapuneri de apeluri cu aceeași tematică în perioade similare de timp. Este un pas firesc, din respect pentru toți actorii implicați, pentru ca orice beneficiar din țară să poată verifica unde și când se lansează un apel de proiecte, ce trebuie să urmărească și cum poate accesa fondurile europene”, a transmis ministrul Marcel Boloș.