Echipa ADR Sud-Vest Oltenia a ajuns și la Drobeta-Turnu Severin, pentru a le prezenta autorităților publice locale din județul Mehedinți oportunitățile de finanțare din cadrul Programului Regional Sud-Vest (PR SV) Oltenia 2021-2027.
Întâlnirea de lucru a avut loc marți, 4 aprilie, la sediul Palatului Administrativ, în prezența a peste 80 de reprezentanți ai primăriilor de municipii, orașe și comune, și a fost organizată în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Mehedinți.
Au fost prezenți, alături de conducerea și experții din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, președintele CJ Mehedinți, domnul Aladin Georgescu, vicepreședintele CJ Mehedinți, doamna Ramona Cupă, prefectul județului Mehedinți, domnul Alin Isuf, și reprezentanți ai autorităților publice locale din mediul urban și rural din județ.
„Cea de-a patra întâlnire organizată cu autoritățile publice locale din regiune ne-a adus, astăzi, în Mehedinți, un alt județ al Olteniei care se dezvoltă și se transformă continuu. Sunt investiții majore care se derulează atât în Drobeta-Turnu Severin, cât și în celelalte municipii, orașe și comune din județ, ai căror primari se îndreaptă tot mai mult spre fondurile europene pentru a-și putea moderniza localitățile. Mare parte dintre aceste fonduri au fost atrase prin programele gestionate de ADR Sud-Vest Oltenia și la fel se va întâmpla și de acum înainte, pentru că Programul Regional aduce 1,2 miliarde de euro în regiunea noastră, bani pe care autoritățile publice locale din mediul urban și rural îi vor putea folosi pentru investiții în domenii diverse, de la digitalizare, dezvoltare urbană și mobilitate, la eficiență energetică, infrastructură verde, infrastructură educațională, turism și patrimoniu cultural”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
Autoritățile publice prezente la eveniment au putut afla detalii despre oportunitățile oferite de PR SV Oltenia 2021-2027, prioritățile de finanțare și bugetul alocat, ghidurile specifice care s-au aflat în consultare publică, precum și aspecte privind achizițiile publice.
S-a discutat, de asemenea, despre principiul DNSH și imunizarea la schimbările climatice, o nouă obligație la nivel european, care prevede ca acțiunile și investițiile propuse în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene să fie evaluate în funcție de potențialul lor de a aduce prejudicii semnificative obiectivelor de mediu. În sensul acesta, vor fi finanțate doar activitățile care se vor încadra drept sustenabile din punct de vedere al mediului.
Ultimul eveniment din seria întâlnirilor de lucru organizate de ADR Sud-Vest Oltenia în regiune va avea loc miercuri, 5 aprilie, la Slatina, în prezența autorităților publice locale din județul Olt.