Vă reamintim că Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate 2021-2027 a publicat în consultare publică Ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte:
„Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor spitalelor de pediatrie”
și
„Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor spitalelor de obstetrică ginecologie”
Aceste apeluri vor fi lansate pe parcursul anului 2024, au alocare națională, iar gradul de maturitate a pregătirii proiectelor reprezintă un criteriu important de selecție, motiv pentru care recomandăm potențialilor beneficiari eligibili să demareze pregătirea proiectelor.
Principalele cerințe de eligibilitate a proiectelor menționate în Ghidurile solicitantului sunt:
– activitatea de bază vizează extinderea/ construirea/ modernizarea/ reabilitarea și dotarea exclusiv a ambulatoriilor unităților sanitare publice sau structurilor publice care desfășoară activități medicale de tip ambulatoriu sau care acordă asistență medicală ambulatorie, conform mențiunilor de la secțiunea 3.7. din Ghidul solicitantului – Grup țintă vizat de apelul de proiecte.
Activitățile de dotare cu echipamente trebuie justificate din perspectiva activității desfășurate de unitatea sanitară, precum și a personalului medical și non medical necesar funcționării acestora. Achiziționarea de materiale consumabile nu este cheltuială eligibilă, cu excepția situațiilor în care acestea sunt aferente testării/ calibrării/ funcționalității și pentru asigurarea funcționării, pentru o perioadă limitată de timp, a echipamentelor achiziționate. Conform Ghidului, valoarea dotărilor include și valoarea estimată a lucrărilor necesare funcționării/ autorizării acestora, acolo unde este cazul.
Sunt eligibile și cheltuielile aferente lucrărilor/ dotărilor aferente laboratoarelor de analize medicale și de imagistică care deservesc unitățile sanitare/ structurile sanitare publice care desfășoară activități medicale de tip ambulatoriu/ acordă asistență medicală ambulatorie în specialitatea pediatrie.
Împreună cu cererea de finanțare trebuie depus cel puțin studiul de fezabilitate/ documentația de avizare a lucrărilor de intervenții.
În situația în care sunt vizate construcții noi/ extinderi, proiectul trebuie să respecte standardul nZEB.
La pregătirea proiectelor, trebuie să aveți în vedere că NU sunt eligibile proiectele care:
- se limitează doar la dotarea cu echipamente;
- se limitează doar la eficiența energetică;
- se limitează doar la dotarea infrastructurilor conexe (ex. cămine, cantine, spații de recreere etc.) și a spațiilor în care se desfășoară activități administrative (birouri, cabinete etc.).
Informații detaliate în legătură cu cerințele privind eligibilitatea solicitanților și a partenerilor, eligibilitatea activităților și a cheltuielilor sunt disponibile în documentele publicate de Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate accesând link-ul: https://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/autoritatea-de-management-pentru-programul-sanatate/programare-ghiduri/