Casa Fântâneanu a fost restaurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020
Slatina este unul dintre acele orașe care încă mai păstrează farmecul vremurilor trecute, cu străzi cu parfum de epocă, monumente istorice și case pline de amintiri și povești ce așteaptă să fie răsfoite. În zona centrală, pe strada Sevastopol, una dintre clădirile emblematice ale urbei continuă să scrie istorie.
Fosta reședință a boierilor Fântâneni, mari filantropi ai Oltului, a fost transformată în Centrul Eparhial Social-Cultural și găzduiește o expoziție permanentă de icoană veche, carte bisericească și obiecte de cult. Proiectul cu fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro, a fost implementat de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Proiectul a inclus activități de promovare turistică și digitalizare a monumentului istoric. Descoperiți întreaga poveste la următorul link: https://casafantaneanu.ro/
Cândva, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, începea a se scrie povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri ale Slatinei. Construită de familia Lânaru, casa ce avea să intre ulterior în posesia lui Ion și a Elenei Fântâneanu a fost, de-a lungul timpului, reședință principală a familiei, sediu pentru autoritățile județene, gazdă regelui Carol I în timpul uneia dintre vizitele sale la Slatina sau azil pentru femeile sărmane. Din 1968, aici a funcționat Direcția Agricolă Olt, până în 1998, pentru ca mai apoi clădirea să fie abandonată timp de peste două decenii, vreme în care s-a degradat treptat.
În 2011, Episcopia Slatinei și Romanaților a intrat în posesia imobilului, iar din 2017, în parteneriat cu Consiliul Județean Olt, a demarat proiectul de restaurare, consolidare și modernizare a edificiului. În urma finalizării lucrărilor finanțate prin POR 2014-2020, în Casa Fântâneanu au fost amenajate o expoziție permanentă de icoane, cărți și obiecte de cult, un atelier de pictură pe lemn și sticlă, o sală multimedia, un centru de informare turistică, un centru de pelerinaje și o sală de festivități și expoziții temporare.
Proiectul, cu o valoare de peste 10 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 9,4 milioane de lei, a fost implementat în cadrul Axei prioritare 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.