Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, anunță publicarea corrigendum nr. 1 privind ghidul solicitantului „Dezvoltarea antreprenoriatului prin înființarea, dezvoltarea și operaționalizarea structurilor de afaceri (incubatoarelor, acceleratoarelor de afaceri)”.
Se actualizează astfel:
- Cap. 5.1.1 Cerințe privind eligibilitatea solicitanților şi partenerilor – 1. Forma de constituire a solicitantului /liderului de parteneriat/partenerilor prin adăugarea următoarelor paragrafe:
“ATENȚIE!
Pentru toate tipurile de solicitanți eligibili în cadrul acestui apel, încadrarea în categoria de întreprindere se va realiza având în vedere prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, Recomandarea CE nr. 361/2003 privind definiția IMM-urilor, Manualul utilizatorului pentru definiția IMM-urilor (Comisia Europeană, 2015), Jurisprudența Curții Europene de Justiție în ceea ce privește definiția IMM-urilor, conform Recomandării CE nr. 361/2003, Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat.
În cadrul acestui apel, la stabilirea încadrării în categoria întreprinderilor se va avea în vedere orice entitate care desfășoară o activitate economică, indiferent de forma sa juridică, de modul de finanțare sau de existența unui scop lucrativ. În acest sens, în ceea ce privește aplicarea prevederilor legale în materie de ajutor de stat/minimis, solicitanții eligibili vor fi considerați ca fiind asimilați IMM-urilor, ținând cont de prevederile Recomandării CE nr. 361/2003 privind definiția IMM-urilor, ale Manualului utilizatorului pentru definiția IMM-urilor (Comisia Europeană, 2015), precum și de Jurisprudența Curții Europene de Justiție în ceea ce privește definiția IMM-urilor, conform Recomandării CE nr. 361/2003.
Prin excepție, în conformitate cu prevederile Recomandării CE 361/2003 privind definirea microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii și Legea 346 din 2004 privind stimularea înființări și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, nu vor fi considerate IMM-uri, ci vor fi considerate întreprinderi mari entitățile în cazul cărora 25% sau mai mult din capitalul sau drepturile de vot ale acestora sunt controlate direct sau indirect, individual sau în comun, de unul sau mai multe organisme publice.
Astfel, în vederea stabilirii intensității maxime a ajutorului regional, autoritățile publice locale (unitățile administrativ teritoriale, universitățile sau alte tipuri de organisme publice sau orice
parteneriat din care acestea fac parte, constituit în scopul implementării proiectului cofinanțat prin PR SVO 2021-2027) sunt asimilate întreprinderilor mari.
În vederea încadrării în categoria întreprinderilor se va completa Anexa Model B Declarația IMM, având în vedere îndrumarul privind încadrarea în categoria IMM.”
- Cap. 7.6 – Anexe şi documente obligatorii la momentul contractării astfel:
- Declarația asumare proiect
- Declaratia privind Dubla Finantare
- Cap. 14 – Anexe se va completa prin adăugarea unor două anexe:
Model-O – Declarație asumare proiect
Model-P -Declaratie Dubla Finantare
- Anexa VIII – Lista de verificare – etapa contractuala se va completa prin adăugarea celor 2 anexe la punctele:
2.37 Declarația asumare proiect
2.38 Declaratia privind Dubla Finantare
- Anexa Model I – Plan de dezvoltare al incubatorului de afaceri – Cap 1. Solicitantul prin trimitere la regulamentul de minimis aplicabil, respectiv Regulamentului (UE) nr. 2831/2023.
- Anexa Model J- Macheta financiară în ceea ce privește cursul valutar si sheet-ului 7 Bugetul proiectului – redenumire capitol 7- Cheltuieli cu dezvoltarea si furnizarea de servicii suport in cadrul incubatorului.
Ghidul și anexele pot fi consultate AICI.