Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a organizat vineri, 2 februarie, o conferință de presă cu reprezentanții mass-mediei regionale. Principalele teme ale întâlnirii au fost lansările de apeluri de proiecte în cadrul celor trei programe gestionate, stadiul implementării acestora și oportunitățile de finanțare puse la dispoziția sectorului public și privat din regiune.
Conferința a fost susținută de către directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, domnul Alexandru Stănescu, alături de directorul general al Autorității de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia, domnul Cătălin Catană, directorul Organismului Intermediar pentru Programul Tranziție Justă, doamna Marilena Alecu, și directorul Organismului Intermediar pentru Programul Sănătate de la nivelul ADR Sud-Vest Oltenia, domnul Dorian Delureanu.
„Dorința noastră este ca, prin organizarea periodică a unor întâlniri cu presa din regiune, să mediatizăm oportunitățile pe care le oferă programele pe care le gestionăm. Până în prezent, în cadrul Regio Sud-Vest, am lansat 15 apeluri care însumează aproximativ 65 la sută din întreaga alocare a programului. În cadrul PTJ, avem două apeluri deschise pentru mediul de afaceri, unul pentru județul Dolj și unul pentru județul Gorj, cu o valoare totală de 322 de milioane de euro. În ceea ce privește Programul Sănătate, spre mândria noastră, vom avea cel mai mare spital regional din țară, cu o alocare de 400 de milioane de euro”, a spus domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, pe care ADR Sud-Vest Oltenia îl gestionează în calitate de Autoritate de Management, se află în plin proces de implementare. Pentru trei din cele 15 apeluri lansate până în prezent s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor. Este vorba despre investiții în infrastructura de drumuri județene, educație și eficiența energetică a clădirilor publice.
În perioada următoare, vor fi lansate noi apeluri dedicate atât sectorului public, cât și privat:
- Digitalizare în folosul IMM-urilor – alocare de 21.126.000 euro (februarie);
- Structuri de afaceri – incubatoare de afaceri – alocare de 6.461.217 euro (martie);
- Structuri de afaceri – parcuri industriale – alocare de 13.503.529 euro (martie);
- Ghid Strategii Teritoriale Integrate pentru localități rurale (aprobarea Strategiei este condiție de eligibilitate în vederea depunerii proiectelor în cadrul apelurilor viitoare: Inițiative locale sustenabile în mediul rural – turism și Inițiative locale sustenabile în mediul rural – patrimoniu cultural)
- Îmbunătățirea competitivității și a inovării în microîntreprinderi – alocare de 49.631.766 euro (apel de minimis care va fi lansat după aprobarea Programului Regional modificat de către Comisia Europeană).
În ceea ce privește Programul Tranziție Justă 2021-2027, începând cu 20 decembrie 2023, antreprenorii din județele Dolj și Gorj pot depune proiecte pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”. 137 de milioane de euro sunt disponibile pentru județul Dolj și 185 de milioane de euro pentru județul Gorj în cadrul acestui apel deschis până la 20 martie 2024.
Până în prezent, au fost depuse 28 de proiecte prin care se solicită o finanțare nerambursabilă de aproximativ 57 de milioane de euro.
Referitor la Programul Sănătate 2021-2027, pe care ADR Sud-Vest Oltenia îl gestionează în calitate de Organism Intermediar pentru prioritățile 1, 2, 3, 4 și 7, principalul proiect este construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova, cu un buget de aproximativ 400 de milioane de euro.
Dintre apelurile lansate până în prezent, doar unul vizează regiunea Oltenia. Este vorba despre apelul pentru Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor implicate în implementarea de programe de screening, deschis până la 30 aprilie 2024. Apelurile în pregătire, care urmează să fie lansate pe parcursul anului 2024, sunt în număr de 12 și totalizează peste 450 de milioane de euro (alocare națională).