Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat astăzi, 5 iunie 2024, evenimentul în cadrul căruia a fost marcată semnarea primelor contracte de finanțare din cadrul apelului dedicat IMM-urilor din județele Dolj și Gorj, prin Programul Tranziție Justă.
La eveniment au participat: Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Adrian Câciu, Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, domnul Alexandru Stănescu, primarul municipiului Craiova, doamna Lia-Olguța Vasilescu, președintele Consiliului Județean Dolj, domnul Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Gorj, domnul Cosmin Mihai Popescu, domnul Deputat Mihai Weber, domnul Vasile Palii, director AM PTJ, precum și reprezentanți ai celor 8 beneficiari.
„Suntem foarte mândri că primele contracte din țară, finanțate în cadrul Programului Tranziție Justă, sunt semnate de beneficiari din regiunea noastră.
Implicarea celor două consilii județene, Dolj și Gorj, care au elaborat Planurile Teritoriale de Tranziție Justă, dar și sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și al autorităților locale a făcut posibil acest lucru. Aceste finanțări vor crea investiții importante, dar și locuri de muncă care pot veni în sprijinul unei dezvoltări sustenabile.
Astăzi este declarată Ziua mediului, aceasta este concordantă cu obiectivul programului, care sprijină comunitățile către tranziția verde și diversificarea economiilor locale”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR SV Oltenia.
Regiunea Sud-Vest Oltenia a beneficiat de o alocare considerabilă în cadrul apelului de proiecte destinat IMM-urilor, acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, astfel:
- Alocarea financiară pentru județul Dolj – 136,673,075 euro;
- Alocarea financiară pentru județul Gorj – 184,898,599 euro.
Companiile din sectorul privat au putut depune proiecte cu valori cuprinse între 200.000 euro și 8.000.000 euro, pentru dezvoltarea investițiilor productive și crearea de locuri de muncă, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic.
Acest prim apel de proiecte, care s-a încheiat în data de 20 mai 2024, s-a bucurat de o participare semnificativă din partea IMM-urilor din cele două județe ale regiunii Sud-Vest Oltenia, solicitările depășind cu mult alocările inițiale.
Astfel:
– la nivelul județului Dolj au fost depuse 194 de proiecte, în valoare totală de 524.122.027,66 euro, cu o acoperire de 246,35% din alocarea apelului;
– la nivelul județului Gorj, au fost depuse 158 de proiecte, în valoare totală de 496.644.992,47 euro, reprezentând o acoperire de 167,61%.
Primele opt contracte de finanțare care s-au semnat astăzi au o valoarea totală de peste 40 de milioane de euro, din care valoarea nerambursabilă din Programul Tranziție Justă fiind de peste 21,5 de milioane de euro.
În ceea ce privește repartiția celor opt proiecte:
- trei proiecte vor fi implementate în județul Dolj:
R&M BELTS SRL își propune extinderea capacității de producției a unei unități existente, prin creșterea volumului de produse și inovarea procesului de realizare a produsului finit, precum și achiziția de echipamente.
S.C. ELECTRO-FLUX SRL își propune construirea și dotarea unei structuri hoteliere P+3Ep care va oferi servicii de cazare, servicii de sănătate și relaxare (sală de fitness, camere de masaj, spa, piscină) și de servire a mesei (restaurant).
S.C. CARDIOMED SRL intenționează diversificarea activității prin inovarea procesului de diagnosticare în ambulatoriu, fiind oferit un nou serviciu de diagnostic medical prin imagistică CT și inteligență artificială.
- cinci proiecte vor fi implementate în județul Gorj:
DEXTERNET SRL își propune achiziționarea de echipamente tehnologice de ultimă generație care vor fi integrate în fluxul tehnologic de producție actual în vederea creșterii capacității de realizare a produselor proaspete de patiserie.
S.C. MARIGAB SRL intenționează construirea și dotarea unui hotel de 4 stele, cu 20 de camere. Serviciile de cazare vor include: acces la piscină interioara și exterioară, acces la jacuzzi, acces la zona de spa (saună umedă, saună uscată), loc de joacă pentru copii, acces la restaurant, sală de conferință.
ELDARAD MED SRL își propune diversificarea activității de prestarea de noi servicii medicale precum consultații gastroenterologice, neurologice, psihiatrice, pneumologice, oftalmologice, servicii radiologice și imagistică medicală.
SC CRESCENDO SRL intenționează construirea unei unități hoteliere de 4 stele și dotarea acesteia. Serviciile de cazare vor include o serie de facilități hoteliere precum: mic dejun inclus, acces la piscină, acces la zona de spa (saună umedă, saună uscată), acces la bibliotecă/librărie, restaurant, bar de zi, sală conferință.
CUW IMPEX SRL își propune extinderea capacității de producție prin achiziționarea de utilaje performante.
Pe lângă dezvoltarea pe care o propun, aceste proiecte estimează și crearea a 211 noi locuri de muncă, din care 155 în județul Gorj și 56 în județul Dolj.
ADR Sud- Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar al Programului Tranziție Justă, continuă activitate de evaluare și contractare a proiectelor depuse în cadrul apelului „Investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor” în județele Dolj și Gorj, estimând că în perioada următoare vor fi semnate noi contracte de finanțare.