Una dintre cele mai frumoase arii protejate din țară – Parcul Național Cozia, un defileu spectaculos – Defileul Oltului, păduri întinse și ape prinse în strânsoarea munților. Monumente istorice şi lăcaşuri de cult cu istorii vechi de veacuri. În adâncuri, valoroase zăcăminte de ape minerale şi termale. Toate acestea au făcut ca staţiunea Călimăneşti-Căciulata să fie numită, pe bună dreptate, „perla” staţiunilor de pe Valea Oltului.
În ultimii ani, fondurile europene accesate de administrația locală au făcut ca staţiunea balneoclimaterică, una dintre cele mai renumite din țară, să se dezvolte tot mai mult și să devină tot mai atractivă. Turiștii și localnicii se bucură, astfel, de noi zone de agrement, promenadă și relaxare, de spații ce promovează istoria și poveștile locului, dar și de investiții în infrastructura rutieră, în educație sau cultură.
Cel mai recent proiect implementat de Primăria orașului Călimănești cu fonduri atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a fost și cel mai complex, cu nu mai puțin de cinci obiective și o valoare totală de 6,5 milioane de euro.
Astfel, au fost reabilitate și modernizate obiective-cheie, precum Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” și Centrul Multifuncțional din Călimănești sau Școala cu clasele I-IV și grădinița din Jiblea Nouă, localitate componentă a orașului Călimănești. De asemenea, căminul cultural din Jiblea Nouă a fost transformat într-un centru cultural și a fost amenajată o bază sportivă. Proiectul a inclus și modernizarea a peste 7 kilometri de străzi.
Lucrările derulate la Casa de Cultură din Călimănești, care poartă numele actorului Florin Zamfirescu, originar din stațiunea vâlceană, au constat în reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii, precum și în dotarea acesteia. Planșeele și pereții exteriori au fost termoizolați, tâmplăria a fost înlocuită, instalațiile electrice, sanitare și termice au fost modernizate și au fost montate panouri solare. De asemenea, au fost amenajate spații verzi, locuri de parcare, alei pietonale și carosabile.
Un alt obiectiv al proiectului finanțat cu bani europeni a fost reabilitarea, modernizarea și extinderea Centrului multifuncțional din Călimănești, care funcționează într-o clădire construită în 1927, cunoscută drept Vila Stănescu. Au fost realizate consolidări structurale, hidro și termoizolații, a fost înlocuită tâmplăria, modernizate instalațiile termice și electrice și au fost făcute amenajări exterioare – spații verzi, alei pietonale, carosabile și locuri de parcare.
Tot în Călimănești, au fost modernizate mai multe străzi cu o lungime totală de 7 kilometri, precum și 12 drumuri laterale. De asemenea, au fost amenajate parcări, au fost realizate rigole carosabile, podețe, trotuare și ziduri de sprijin.
În Jiblea Nouă, lucrările au vizat reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea Centrului cultural și recreativ și a terenului de sport aferent. S-a intervenit pentru consolidarea structurii, izolarea termică a clădirii, schimbarea tâmplăriei, recompartimentări și diverse lucrări de reparații. De asemenea, construcția a fost extinsă cu o zonă pentru vestiare și grupuri sanitare, au fost înlocuite instalațiile electrice, termice și sanitare, au fost instalate panouri solare și o centrală termică și au fost achiziționate diverse dotări și obiecte de mobilier. În exterior, au fost amenajate spații verzi, parcări, alei pietonale și carosabile. În cadrul aceluiași obiectiv, a fost amenajat și un teren de sport cu vestiare și grupuri sanitare, gazon sintetic, gradene, iluminat exterior, gard de protecție și dotări specifice.
Cel de-al cincilea obiectiv al proiectului finanțat prin POR 2014-2020 a constat în reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea Școlii cu clasele I-IV și a grădiniței din Jiblea Nouă. Înainte de implementarea proiectului, clădirea în care funcționează școala, care include și grădinița, prezenta deteriorări semnificative, iar grupurile sanitare erau exterioare. Banii europeni au fost folosiți pentru consolidarea clădirii, diverse lucrări de reparații și izolare termică, refacerea finisajelor interioare și recompartimentări. Totodată, clădirea a fost extinsă cu un corp pe parter, au fost realizate facilități pentru persoanele cu dizabilități și amenajate un loc de joacă, alei pietonale și spații verzi.
Proiectul a avut o valoare totală de aproape 33 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 30 milioane de lei. Investițiile au fost derulate în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România.
De acest proiect beneficiază atât locuitorii orașului Călimănești, cât și cei din localitățile componente, respectiv Căciulata, Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa și Seaca.