112 km de drumuri județene conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T au fost reabilitate în Mehedinți printr-un proiect în valoare de 43 de milioane de euro, fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Proiectul este implementat de Consiliul Județean (CJ) Mehedinți în parteneriat cu autoritățile publice locale din orașul Strehaia și din cele 12 comune pe care drumurile le traversează.
Proiectul a fost împărțit în 5 loturi, astfel:
- lotul 1 – DJ 562A: Gruia (intersecția cu DN 56C) – Rogova (intersecția cu DN 56A), cu o lungime de 26 km;
- lotul 2 – DJ 563: intersecția cu DN 56A – Punghina – Oprișor (intersecția cu DJ 561A), cu o lungime de 16 km;
- lotul 3 – DJ 561 A: Oprișor (intersecția cu DJ 563) și Bălăcița (intersecția cu DJ 606), cu o lungime de 12 km;
- lotul 4 – DJ 561 A: Gvardinița – Bîcleș – Vlădica – Tâmna (intersecția cu DN 6), cu o lungime de 32 km;
- lotul 5 – DJ 607: Strehaia (intersecția cu DN 67A) – Grozești – Păsărani – limita cu județul Gorj, cu o lungime de 26 km.
Drumurile incluse în proiect au fost complet reabilitate și modernizate. Pe lângă asfaltare, au fost reabilitate sau construite poduri, podețe, drenuri și rigole, au fost amenajate stații de autobuz și trotuare de-a lungul localităților, au fost amplasate parapete în curbele periculoase și montate indicatoare rutiere.
Tot în cadrul proiectului, au fost realizate sensuri giratorii pe DJ 562A, la două dintre cele mai importante intersecții aflate de-a lungul drumului. Este vorba despre intersecția cu DJ 606, drum care duce în localitatea Jiana, și intersecția cu DJ 562C, din localitatea Vânjuleț, care duce în Dealul Stârmina. Investiția a fost inclusă în lotul 1 – reabilitarea DJ 562A.
Proiectul implementat de CJ Mehedinți are o valoare totală de 214 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 207 milioane de lei. Investițiile sunt derulate în cadrul Axei Prioritare 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.