Joi, 30 martie, a avut loc cea de-a doua reuniune a Comitetului de Monitorizare (CM) pentru Programul Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, structură cu rol decizional strategic în procesul de implementare a Programului. Ședința cu membrii și observatorii din cadrul Comitetului s-a desfășurat în sistem de videoconferință.
La întâlnirea online au fost prezenți, alături de conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților publice centrale și locale din regiunea Oltenia, membri ai comunității academice și de cercetare, ai mediului de afaceri și societății civile.
„Mă bucur să văd o prezență atât de numeroasă și le mulțumesc pentru participare tuturor membrilor și observatorilor care compun Comitetul de Monitorizare. Sunt teme importante pe care le vom discuta cu ocazia celei de-a doua reuniuni, teme de interes legate de implementarea Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, precum calendarul lansărilor sau metodologia de verificare, evaluare și selecție a proiectelor. Conform calendarului orientativ, anul acesta, urmează să fie lansate 24 de apeluri de proiecte, iar anul viitor, alte 4 apeluri, cu o valoare totală alocată de peste 1,1 miliarde de euro. Există, însă, și unele necunoscute care ar putea conduce la amânarea lansărilor prevăzute pentru prima parte a acestui an. Mă refer aici la aprobarea OUG de simplificare și digitalizare în domeniul fondurilor europene, care va modifica structura ghidurilor, dar și la operaționalizarea noului sistem informatic MySMIS. Sperăm, însă, ca lucrurile să decurgă fără probleme și, astfel, să nu existe întârzieri”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia și președintele CM PR SV Oltenia.
În prezent, 8 ghiduri de finanțare aferente PR SV Oltenia 2021-2027 se află în consultare publică. Este vorba despre 3 ghiduri pentru Infrastructură verde, dedicate municipiilor reședință de județ, municipiilor și orașelor din regiune, alte 3 ghiduri pentru Dezvoltare urbană integrată, un ghid pentru Strategii teritoriale integrate și unul pentru Competitivitate prin inovare și întreprinderi dinamice. Cu excepția ultimului ghid, dedicat IMM-urilor, care se află în consultare publică până la 11 aprilie 2023, restul au ca termen data de 31 martie 2023.
„Discutăm astăzi și despre metodologia și criteriile de selecție a proiectelor pentru fiecare dintre cele 5 ghiduri care s-au aflat în consultare publică până la data de 28 februarie 2023. Este vorba despre ghidurile pentru Eficiență energetică – investiții în clădirile publice, Infrastructură educațională – învățământ primar și secundar, Accesibilitate și conectivitate la nivel județean – drumuri județene și soluții de descongestionare a traficului, precum și Asistență tehnică. Pentru clarificarea unor aspecte prevăzute de aceste ghiduri, am avut întâlniri de lucru cu Comisia Europeană, iar observațiile formulate de reprezentanții Comisiei, precum și alte comentarii primite ca urmare a consultărilor publice, au fost centralizate și publicate în data 17 martie 2023 pe pagina de internet a ADR Sud-Vest Oltenia, pentru 3 din cele 5 ghiduri”, a precizat domnul Cătălin Catană, directorul Direcției Generale AM PR SV Oltenia și vicepreședintele CM PR SV Oltenia.
Directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, domnul Alexandru Stănescu, a vorbit și despre întâlnirile de lucru organizate cu autoritățile publice locale din regiune cu privire la oportunitățile de finanțare din Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Până în prezent, astfel de întâlniri au avut loc în județele Dolj, Gorj și Vâlcea, următoarele pe listă fiind județele Mehedinți și Olt.
Tot în perioada următoare, experții din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia vor elabora un ghid privind aplicarea legislației achizițiilor publice și vor fi organizate întâlniri cu autoritățile publice locale în vederea diseminării acestuia.
Comitetul de Monitorizare pentru PR SV Oltenia 2021-2027, care are în componență 30 de membri cu drept de vot, se va reuni pe parcursul întregii perioade de programare pentru a examina implementarea Programului și progresele înregistrate în îndeplinirea acestuia.